Zboża: Kontynuacja podwyżek cen zbóż. Wzrost zbiorów nie nadąża za wzrostem światowej konsumpcji. W Polsce produkcja zbóż podstawowych w 2021 może obniżyć się o 7% r/r.
Mleko: Spadki produkcji mleka w UE i spowolnienie produkcji w Polsce pod wpływem mniejszego pogłowia krów wpływają dodatnio na ceny mleka. Wyhamowuje eksport mleczarski do Chin.
Drób: Ceny drobiu wzrosły znacząco w 3q21 pod wpływem ograniczonej podaży. Wzrost opłacalności chowu ograniczają silne podwyżki cen pasz.
Wieprzowina: Nadpodaż mięsa wieprzowego na rynku unijnym, spowodowana spadkiem eksportu do Chin ogranicza wzrosty cen trzody.
Wołowina: Wysoki popyt na wołowinę i rekordowe ceny. Zmiany cen bydła wpisują się w tendencje cenowe na świecie.
Owoce: Wyższe zbiory jabłek w Polsce i stabilne w pozostałych krajach UE. Ceny jabłek znacząco spadły, rekordowo wysokie były ceny malin.
Warzywa: Wzrosty cen warzyw i ziemniaków napędzają inflację cen żywności. Według GUS tegoroczna produkcja warzyw gruntowych może zmaleć o 2% r/r, a ziemniaków o 10% r/r.
Przetwórstwo: Poprawa wyników finansowych w przetwórstwie spożywczym. Poprawiła się sytuacja branży przetwórstwa drobiu, presja kosztów surowcowych odbija się na wynikach w przetwórstwie zbóż.
Rynek nawozów: Znaczące wzrosty cen gazu przekładają się na podwyżki cen nawozów.